fbpx

3 забравени български обичая


„За да опознаеш себе си, първо трябва да познаваш традициите."

Българската култура е изключително богата на традиции и обичаи. Те са изиграли важна роля в съхраняването ни като нация по време на османското владичество. Ритуалните действия събират семейството или общността и служат за благото на всички.

И до днес продължаваме да почитаме редица стари български обичаи. Но други са изчезнали от нашия бит.


Кои са 3 от тях, как и защо са се изпълнявали, ще Ви разкажем в настоящата статия!

1. Бабинден

Противно на сегашното значение, в миналото „баби“ са наричани жените, оказващи родилна помощ. Бабинден е бил техният празник, а от 1951 г. е осъвременен и отбелязва труда на акушерките и гинеколозите.

Преди на празника се е спазвал обичай, според който рано сутрин майките и децата пълнят в съд прясна вода и в нея топват босилек или здравец. След това навестяват „бабата“ - помогналата при раждането жена – и измиват ръцете ѝ със същата вода. Бабата ги подсушава в полите на майката, за да продължи тя да ражда все здрави деца. Акушерката поставя всеки поднесен ѝ дар на дясното си рамо, а тя дарява майките със здравец, червен и бял конец.

На обяд започва гощавката, където се хапват обредни хлябове, баница, кокошка, подхвърлят се шеги и се танцуват хора. Празникът завършва с голямо хоро пред дома на бабата, когато ѝ се целува ръка, дават се дарове. По този начин жените изразяват обич и благодарност към жената, помогнала им в даването на нов живот.

Ако жените срещнат мъж на Бабинден, му искат откуп, защото се е появил на обществено място и е станал част от празника.


2. Годеж

В днешно време годежът е единствено символично извършван чрез подаряването на пръстен от мъжа на жената. В миналото обаче това събитие е било задължителен и сериозен елемент преди встъпването в брак. Така двете семейства са се сближавали преди да се сродят официално.

Традицията гласи, че двама мъже от семейството на момъка трябва да поискат ръката на момичето. Това става по тъмно, за да не се разбере за несполуката, ако семейството на девойката откаже. Ако то се съгласи, още на следващия ден се ходи на „малък годеж“, на който бъдещият младоженец не присъства. Разменят се подаръци, семействата се гощават, а момичето приема годежа, като целува дясната ръка на свекъра си.

Следва големият годеж, който се провежда в неделя или на голям празник. Тогава се уговарят всички подробности за предстоящата сватба – кога ще бъде, какви дарове да се приготвят от двете семейства, колко да заплати бащата на момчето за „бащино право“ и други. След като всичко е установено, започва веселбата. На гостите на годежа се подаряват малки подаръци като кърпи, чорапи.

Било е прието годежът да трае от 6 месеца до 1 година.


3. Буенец

Буенецът е момински празник, който се чества една седмица преди Великден. Спазвал се е предимно в Източна България. Името му идва от танца, изпълняван от девойките – „буен“ танц (бързо хоро).

Момите си избират водачка, наречена буенец. Заедно с булка (ролята се изпълнява от 8-10-годишно момиче с живи родители) и цялата моминска група, буенецът минава през всяка къща в селото. Там изпълняват ритуали, пеят песен (в зависимост дали в къщата живее ерген, мома или булка) и се тълкува дали годината ще е плодородна.

След обиколката всички групи се събират на мегдана, а буенците се надиграват. Избира се най-добре играещата от тях, обявява се за кумица и всички ѝ целуват ръка.

Запазването на традициите и обичаите е също толкова важно в наши дни, колкото и преди векове. Те ни събират с близките и съседите, сближават ни и ни правят по-добри хора. Технологичните модернизации ни отдалечават от корените ни повече от всякога. Именно затова обичаме толкова меда и пчелите – държат ни здраво стъпили на земята, свързват ни с природата и ни карат да ценим родното още повече. Неслучайно медът се счита за дар, благословен от Бога, и с него се „орисва“ за здраве и благоденствие. Тази традиция е запазена и до днес, а приложението на меда е все толкова широко – в предишната ни статия Ви вдъхновяваме с три полезни рецепти! И все пак - нека не забравяме от къде сме тръгнали!


Последвай ни във Facebook


Последвай ни в Instagram

За да не пропускаш твоята здравословна лъжичка всеки ден, разгледай предложенията ни за Абонамент.

Разгледай всички 6 сорта #СелскиМед на Bulkan. Медът е 100% чист, не е филтриран и преработван.