fbpx
Защо мед?

5 любопитни факта за пчелите

Всички обичаме да похапваме мед – било то да го добавяме в чая или сладкиша, но може би рядко се замисляме как точно е стигнал до нас. Чудили ли сте се кое прави пчелите толкова специални? Всъщност, едва ли има нещо безинтересно в живота им. Тези удивителни, неуморни същества поддържат живота на планетата ни на малките си крилца. По-долу ще ви запознаем с някои любопитни техни характеристики. .1. Пчелата обитава Земята от около милион години

Най-старият фосил на пчела е намерен, вграден в кехлибар, в американския щат Ню Джърси. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели, което означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.

2. Пчелите имат 170 рецептора за мирис

Тяхното обоняние е толкова прецизно, че могат да разграничат един от друг стотици флорални видове и да определят от няколко метра разстояние дали едно цвете има полен или нектар.

3. Пчелите си комуникират чрез танцуване

По този начин пчелите-разузнавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до мястото на пашата. Интересното е, че те могат да се разберат дори навън да е пълен мрак.

4. Продължителността на живот на пчелите, родени през различните месеци на годината, е различна

Най-дълго живеещите пчели са родените през Август. През пролетта те живеят достатъчно дълго и участват в отглеждането на първите поколения пролетни пчели. Най-кратък е животът на априлските пчели.

5. В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини.

Тези хранителни вещества те си набавят от меда, цветния прашец и водата.


Медоносната пчела е една от чудатостите на природата, но също така, самата природа също зависи до голяма степен от нея. За съжаление популацията на пчелите в глобален мащаб е застрашена. Самият Алберт Айнщайн е казал, че ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот.

Ние от Bulkan апелираме към защитата на пчелите и техните домове. Грижим се с голяма любов за нашите, а резултатът е на лице – неустоимо вкусен и ароматен мед. А ако все още не сте разбрали – от скоро предлагаме благоуханен мед от Лавандула – разберете повече за него ТУК.

За да не пропускаш твоята здравословна лъжичка всеки ден, разгледай предложенията ни за Абонамент.


Последвай ни във Facebook


Последвай ни в Instagram